آون
کوره، فور آزمایشگاهی یا آون آزمایشگاهی (Laboratory Oven) از تجهیزات ارزشمند و ضروری در کلیه آزمایشگاههای تحقیقاتی شیمی، فیزیک، زیستشناسی، داروسازی، متالورژی و مواد و پزشکی قانونی است. سکوبندی آزمایشگاهی بهعلاوه آون آزمایشگاهی کاربردهای بسیاری در مراکز صنعتی داروسازی، زیستفناوری، تولید مواد و صنایع غذایی دارد. از آونها جهت خشککردن تجهیزات شیشهای و فلزی و مواد، حذف آلایندههای میکروبیولوژی و استریلیزه کردن، انجام عملیات حرارتی بر روی نمونهها و مواد استفاده میشود.
انواع آون
آونها بسته به اینکه دیجیتال هستند و یا اینکه فقط تایمر دارند و نیز نوع انتقال گرما و شرایط بهکارگیری انواع مختلفی دارند
آون دمای بالا (High Temperature Oven)
دمای این آونها به ۶۰۰ و در مواردی تا ۷۰۰ درجه سانتیگراد میرسد درحالیکه در سایر آونها دما حداکثر به ۳۰۰ درجه سانتیگراد میرسد.
آون خلأ یا آون وکیوم (Vacuum Oven)
در برخی موارد، نمونه مدنظر به اکسیژن حساس است و لازم است فرآیند خشککردن در شرایط خلأ صورت بگیرد. در چنین مواردی از آون خلا استفاده میشود. در آون خلاء محفظه داخلی با کمک پمپ خلأ از هوا خالی میشود. جنس بدنه چدن، آلومینیم یا استیل ضدزنگ میباشد. در پزشکی قانونی بیشتر از آون تحت خلا استفاده میشود. در جدول بالا، قیمت خرید آون خلا با حجم ۵۵ لیتر و جنس بدنه استیل یا آلومینیوم ارائه شده است.
آون همرفت جاذبه (Gravity Convection Oven)
در این Oven جهت یکسان نمودن دما در محفظه داخلی از جریان همرفت طبیعی استفاده میشود. هوای گرم به بالا حرکت کرده و هوای سرد در پایین محفظه قرار میگیرد. این جریان آرام سبب یکنواختی دما در محفظه میشود. آزمایشگاههای زیستشناسی و آزمایشگاههای محیطزیست این نوع آون را مورداستفاده قرار میدهند.
آون همرفت مکانیکی (Mechanical Convection Oven)
در این آون برای یکنواخت کردن دما از فن استفاده میشود.
کاربرد فور
از فور با مقاصد مختلفی استفاده میشود که برخی از آنها عبارتاند از:
- خشککردن مواد و تجهیزات
- استرلیزه کردن
- تبخیر
- باز پخت یا annealing
- پخت و عملآوری یا Curing
اجزای آون آزمایشگاهی
فور آزمایشگاهی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که هر یک وظایف ویژهای دارند:
۱- محفظه اصلی
محفظهای از جنس استیل ضدزنگ یا آلیاژهای مقاوم به حرارت و رطوبت که نمونههایی که باید خشک یا استریل شوند در آن قرار میگیرند. ترموکوپل و حسگر در این محفظه جای گرفتهاند.
۲- عایق
عایق که عموماً از جنس پشمشیشه و همراه با نواری از فایبرگلاس با طول عمر بالا است به چند منظور مورداستفاده قرار میگیرد:
- جلوگیری از هدر رفت گرمای محفظه داخلی و سرمایش سریع
- جلوگیری از گرم شدن بیشازحد محفظه خارجی
- محافظت از مدارهای الکتریکی فور در برابر گرما
۳- سیستم کنترل و نمایش دمای داخل محفظه
متناسب با نوع آون این دو میتوانند مجزا بوده و یا در یک سیستم یکپارچه جای بگیرند. سیستم نمایش دما میتواند یک دماسنج عقربهای، جیوهای و یا یک برد الکتریکی به همراه حسگر حرارتی و نمایشگر دیجیتال باشد. سیستم کنترل دما متناسب با نوع دستگاه میتواند بهصورت ترموکوپلهای فلزی، جیوهای و یا دستگاههای میکرو پردازنده شامل حسگرهای دقیق باشد.
۴- المنت
برای گرم کردن محفظه داخلی فور تا دمای موردنظر، المنت (هایی) در مجاورت جداره بیرونی فور قرارگرفتهاند. این المنتها از نوع فلزی با پوشش سرامیکی هستند که از خطر اتصال جریان به محفظه و بروز آتشسوزی جلوگیری میکند. تعداد المنتها به نوع و مدل دستگاه آون آزمایشگاهی و توان الکتریکی آن بستگی دارد.
۵- بخش حفاظتی
برای حفاظت از مدارهای الکتریکی و داخلی آون آزمایشگاهی سیستم حفاظتی درون آن تعبیهشده است. فیوزهای الکتریکی در موارد اضطراری جریان برق را قطع میکنند ضمن اینکه با کمک این سیستم دما در مقدار موردنظر کنترل میشود.
https://hakimazma.com/%d8%af%d8%b3%d8%aa%da%af%d8%a7%d9%87/%da%a9%d9%88%d8%b1%d9%87/
مشخصات آونهای آزمایشگاهی :
- حجم: ۲۰، ۵۵، ۱۰۰ و ۱۴۰ لیتری
- جنس بدنه: استیل ضدزنگ، ضد اسید و آلومینیوم
- بدنه بیرونی: دارای پوشش رنگ الکترواستاتیک ضد اسید و در صورت سفارش از جنس استیل
- بازه دمایی: ۲۲۰-۵۰ درجه سانتیگراد با دقت ۱ درجه سانتیگراد
- مجهز به کنترلر هوشمند دما PID
- مجهز به نشانگر، تایمر و ترموستات دیجیتال
- قابلیت کالیبره آسان
- دارای دریچه تخلیه هوا