درمان و پیشگیری از سیاه، قهوه ای و زرد شدن دندان کودکان
منظور از تغییر رنگ دندان چیست؟
منظور از تغییر رنگ دندان، زمانی است که رنگ سفید و یا شیری دندان بر اثر عوامل متفاوتی دچار تغییر شده و لکههای قهوهای، زرد، خاکستری و یا سیاه روی دندان مشاهده شوند.ایمپلنت دندان در رشت میتوان تغییر رنگ دندان را در دو نوع تقسیمبندی کرد. یکی از آنها، تغییر رنگ خارجی بوده که مواردی مانند مصرف برخی از غذاها و یا داروها میتواند علت بروز این نوع تغییر رنگ باشد. نوع دیگر آن، تغییر رنگ داخلی بوده که حتی با استفاده از خیلی از روشهای دندانپزشکی نیز قابل درمان نیست.
علل تغییر رنگ دندان کودکان
دلایل متعددی سبب تغییر رنگ دندان کودکان خواهند شد که در زیر مهمترین و اصلیترین آنها را برایتان شرح میدهیم:
- ژنتیک و برخی بیماریهای خاص گاهی اوقات در هنگام دندان در آوردن کودکان، به وجود آمدن تب بالای کودک، برخی بیماریها مانند سیفلیس مادرزادی و هرگونه عفونت دندان در کودک میتواند منجر به تغییر رنگ دندان او شود. همچنین اکثر کودکانی که دارای بیماری زردی در زمان تولد هستند، دندان های شیری آنها رنگ دندانهای شیری آنها متمایل به سبز خواهد بود.
- مصرف بیش از اندازه فلوراید در کودکان در صورتی که بیش از اندازه برای بدن کودک فلوراید فراهم شود، این احتمال وجود دارد که رنگ دندان کودک نیز به تبع آن، تحت تاثیر قرار بگیرد. این تغییر رنگ معمولا خود را به صورت تشکیل رگههای سفید روی دندان نشان میدهد.
- دارو به طور کل مصرف مکملهای آهن توسط پزشک برای کودکان توصیه میشود، اما مکملهای آهن میتوانند لکههای سیاه رنگی روی دندان کودک ایجاد کنند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه خاص، مقاله تاثیر مکملهای آهن بر دندان کودکان را مطالعه نمایید. همچنین شاید برخی از مادران باردار مجبور به استفاده از داروی تتراسایکلین باشند که سبب بروز بیماری هیپوپلازی در نوزاد خواهد شد. هیپوپلازی نوعی بیماری مربوط مینای دندان بوده که تعادل مینای دندان را از بین میبرد و باعث تغییر رنگ دندان میشود. معمولا در این شرایط، مینای دندان نازک بوده و دندان زردتر از حالت عادی به نظر میرسد. کلروهگزیدین، آموکسی سیلین، سیپروفلوکساسین و داکسی سایکلین، از دیگر داروهایی هستند که میتوانند تغییر رنگ دندان کودک را به دنبال داشته باشند.
- آسیب به دندان کودک یکی دیگر از مواردی که میتواند منجر به تغییر رنگ دندان کودک شود، آسیب رسیدن به دندان و بروز یک حادثه است که میتواند خونرسانی به دندانها را مختل کند. ضربه به دندان کودک میتواند سبب تغییر رنگ دندان به سیاه، زرد، قهوهای و یا خاکستری شود.
- مصرف بیش از حد آبمیوههای شیرین قند بیش از حد، سبب افزایش پوسیدگی دندان کودکان خواهد شد. دندانهایی که دچار پوسیدگی شوند، به طور معمولا به رنگ سیاه یا خاکستری دیده میشوند. اگر پستانک توسط عسل و یا آبمیوههای شیرین خیس شود، احتمال پوسیگی دندان کودک و تغییر رنگ آن را بیشتر خواهد کرد.
- کیفیت ضعیف مینای دندان در برخی از کودکان گاهی اوقات برخی از کودکان مینای دندان ضعیفی دارند که این اتفاق به نوبه خود میتواند بر اثر دلایل متعددی مانند مصرف بیش از حد آب مرکبات و یا دلایل ارثی نیز ایجاد شود. در اکثر مواقع در چنین شرایطی، دندان به رنگ زرد دیده میشود.
- کمبود ویتامین D کمبود این ویتامین در هنگام رویش دندانهای کودکان میتواند موجب تغییر رنگ آنها شود. به طور معمول، کودکانی که کمبود ویتامین دی دارند، روی دندانهایشان یکسری لکههای قهوهای یا زرد رنگ دیده میشوند.
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان کودک برخی از مادران تصور میکنند به دلیل افتادن دندانهای شیری، نیازی به مسواک زدن و بهداشت دهان و دندان فرزندشان نیست. اما باید این نکته را در نظر داشته باشند که مسواک نزدن دندانهای شیری و بی توجهی به بهداشت دهان دندان کودک، علاوه بر تغییر رنگ دندانها، مشکلات بسیاری را برای کودک ایجاد میکنند. توصیه میشود مراجعات منظمی به کلینیک دندانپزشکی داشته باشند و همچنین والدین آموزشهای لازم برای بهداشت دهان و دندان کودک خود را از دندانپزشک یاد بگیرند. برای مراقبت از دندانهای فرزند خود باید از شیر دادن به او قبل از خواب شب پرهیز کرده و همچنین لثهها و دندانهای او را با پارچهای تمیز، پاک نمایید.