اسپلینت دندان چیست؟


یکی از گزینه‌های درمان دندان دائمی لق شده، استفاده از اسپلینت است.ایمپلنت دندان در رشت  به این صورت که دندانپزشک قطعه‌ای به نام اسپلینت را به عنوان نگهدارنده در اطراف یا روی دندان لق شده قرار می‌دهد تا مانع از تکان خوردن و جابه جایی دندان شود.
مواد رزین کامپوزیت به همراه سیم، ماده اصلی تشکیل دهنده اسپلینت‌ها هستند. دندانپزشک از این طریق دندان لق را به سایر دندان‌های کناری آن می‌بندند. در واقع دندان‌های کناری که سالم هستند تکیه گاهی برای دندان‌های لق محسوب می‌شوند.

 

کاربردهای اسپلینت دندان

 

دقت داشته باشید که استفاده از اسپلینت صرفا برای درمان یک مشکل نیست. اسپلینت می‌تواند برای درمان مشکلات زیر کاربرد داشته باشد:

  1. درمان اختلالات مفصل فک
  2. جلوگیری از آسیب به دندان‌ها در افراد دارای دندان قروچه
  3. درمان خر و پف شبانه
  4. درمان وقفه‌های تنفسی که برخی افراد حین خواب تجربه می‌کنند.
  5. درمان دندان‌های شل شده

 

نحوه عمکرد اسپلینت


عملکرد اسپلینت دندانی به گونه‌ای است که تمام دندان‌های دهان را تحت پوشش قرار می‌دهد. البته از لحاظ عملکرد، اسپلینت‌ها به دو دسته اسپلینت پنکی و تانر تقسیم بندی می‌شوند:

  1. اسپلینت‌ پنکی

    این اسپلینت‌ طوری قرار می‌گیرد تا عضلات فک در راحت‌ترین حالت ممکن قرار بگیرند. با این روش، دندانپزشک می‌تواند به راحتی دردهای مزمن مربوط به عضلات دهان را برطرف سازد.

  2. اسپلینت‌ تانر

    این اسپلینت‌ طوری طراحی شده است تا فشار ناشی از دندان‌های مقابل، به حداقل برسد. با این کار می‌توان مشکلاتی مثل دندان قروچه، آسیب دیدگی بافت نرم وساییدگی دندان‌ها را درمان کرد. علاوه بر این نیز، ورزشکاران می‌توانند با این روش فشار حین فعالیت بدنی را از روی دندان‌های خود بر دارند.

 

ویژگی‌های اسپلینت خوب


اسپلینت باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد تا به عنوان یک اسپلینت خوب در نظر گرفته شود:

  1. استحکام بالا

    توجه داشته باشید که یک اسپلینت باید از استحکام کافی برخوردار باشد. چرا که باید بتواند نیروی عضلات فک یا جابه‌جایی دندان‌ها را تحمل کند. در غیر این صورت، نمی‌تواند به خوبی مشکل بیمار را درمان کرده و بعد از مدت کوتاهی دچار مشکل می‌شود.

  2. آسیب نرساندن به بافت‌های دهان بیمار

    اسپلینتی که برای بیمار به کار گرفته می‌شود، نباید به گونه‌ای باشد که به دندان یا بافت نرم آسیبی وارد کند. در غیر این صورت، نمی‌تواند گزینه خوبی برای بیمار باشد.

  3. انعطاف پذیری بالا

    دقت داشته باشید که یک اسپلینت باید از انعطاف پذیری بالایی برخوردار باشد؛ چرا که باید بتواند به صورت یک قوس فکی در آمده و به دندان‌ها متصل شود.

 

چه زمانی نمی‌توان از اسپلینت دندان استفاده کرد؟


دقت داشته باشید که اگر جزء یکی از گروه‌‎های زیر هستید، نمی‌توان برای مشکل شما از اسپلینت استفاده کرد:

  1. افراد دارای دندان‌های پوسیده زیاد

    افرادی که دندان‌هایی با پوسیدگی زیاد دارند، نمی‌توان برایشان از این روش درمانی استفاده کرد. دلیل آن هم این است که دندان‌های این افراد به دلیل پوسیدگی زیاد، استحکام کافی برای تحمل نیروی این ابزار را ندارند. این یعنی ممکن است در طول درمان، دندان بیمار به دلیل تحمل نیروی اسپلینت شکسته شود.

  2. افراد با بهداشت دهان و دندان ضعیف

    افرادی که بهداشت دهان خود را به خوبی رعایت نمی‌کنند، همواره در معرض خطر عفونت و پوسیدگی دندانی هستند. دقت داشته باشید که استفاده از اسپلینت برای بیماران، نیازمند رعایت بهداشت است؛ چرا که فضای بین اسپلینت و دندان، فضای بسیار خوبی برای رشد باکتری‌هاست. به همین دلیل هم اگر فرد بهداشت دهان خود را رعایت نکند، قبل از اینکه مشکلش برطرف شود، ممکن است با مشکلات خیلی بدتری مواجه شود.

  3. بیماران با شلوغی شدید دندانی

    در صورتی که بیمار دارای شلوغی و ناهماهنگی دندانی زیادی باشد، نمی‌توان از این ابزار برای درمان مشکلش استفاده کند.